[[Site/Publish_:_unsupportedBrowser]]

 

 

 

 

 

 

 

Mattilan palvelutalo

Tehostettu palveluasuminen

Mattila on kesälä 2005 valmistunut tehostettua palveluasumista tarjoava palvelutalo. Palvelukodin puolella on 26 huoneistoa, joissa on tupakeittiö, makuuhuone, tilava kylpyhuone ja oma parveke. Palvelukodin huoneistot ovat tilavia (43 m2), joten pariskunnilla on mahdollisuus asua siellä yhdessä. Ryhmäkodin puolella on 12 asuntoa (36 m2) ja niissä on tilava huone ja kylpyhuone. Ryhmäkoti on suunnattu vakavammasta muistihöiriöstä kärsiville asukkaille. Palvelutalossa on lisäksi yhteiset terapiatilat, tupa ja saunatilat. Asukkaiden huoneistot kalustetaan ja sisustetaan asukkaiden omilla tavaroilla. Tarvittaessa ns. hoitosänkyä voidaan se järjestää Mattilan puolesta.

Toimintamme tärkeä osa on asukkaiden päivittäisissä  toiminnoissa mukana oleminen, johon sisältyy mm. henkilökohtaisesta hygieniasta ja ravinnosta huolehtiminen sekä mm. vaatehuolto ja siivous. Palvelukodin toimintaan kuuluu yhteiset hetket, erilaiset viriketuokiot ja erilaiset tapahtumat joko omana toimintana tai ulkopuolisten tahojen järjestämänä.  Palveluihimme sisältyy myös sairaanhoidolliset palvelut. Hoitoon sisältyy lääkäripalvelut, jotka ostetaan yksityiseltä lääkäriltä.  Jos asukkaan vointi vaatii akuuttia tai päivystyksellistä hoitoa, johon emme pysty Mattilassa vastaamaan, saadaan palvelut alueen yleisen käytännön mukaisesti esim. joko Nivalan terveyskeskuksesta tai Oulaskankaalta. Käytämme Rai-järjestelmää hoitotyön tukena.

Tehostetun palveluasumisen yksikössä henkilöstöä on paikalla ja palveluja järjestetään asiakkaan tarpeen mukaisesti ympärivuorokautisesti. Mattilan Palvelutalossa on 32 tointa (toiminnanjohtaja, neljä sairaanhoitajaa, 21 lähihoitajaa, kaksi laitoshuoltaja ja kolme keittiötyöntekijää). Fysioterapeutin toimi ei käytössä toistaiseksi.

 

Toimintafilosofia

Hoito ja huolenpito on yksilöllistä ja asukkaat saavat asua mahdollisimman kodinomaisesti. Hoitotyön tavoitteena on asukkaiden kokema hyvä elämänlaatu viimeisinä elinvuosina (arvostus, kunnioitus, kivuton olo, arvokas kuolema). Omaisten tulee luottaa henkilökunnan ammattitaitoon ja etiikkaan. Toiminta-ajatuksen keskeiset periaatteet ovat: ihmisen kunnioittaminen, lähimmäisen rakkaus, itsemääräämisoikeus, yksilöllisyys, turvallisuus ja kodinomaisuus. Työssä toteutetaan kuntouttavan hoidon, toimivan työyhteisön ja tasapuolisuuden periaatteita. Asukkaalla on mahdollista asua omassa kodissaan elämän loppuvaiheet, ellei ole hoidontarpeen vuoksi aiheellista siirtyä sairaalahoitoon.

Vietämme palvelutalossa vuodenaikajuhlia, retkeilemme kesäisin, ulkoilemme varsinkin kesäisin, pelaamme bingoa, laulamme, katsomme vanhoja elokuvia, laitamme ruokaa ja tanssimme. Omaisten päiviä järjestämme kaksi kertaa vuodessa. Hartaushetkiä yhdestä kahteen kertaa kuukaudessa. Toimintaa on tarjolla jokaiselle asukkaalle omien mieltymysten mukaan. Mukana toiminnassa on jonkin verran vapaaehtoisia, päiväkotilapsia ja koululaisia, mutta henkilökunta kantaa kaikesta päävastuun. Vapaaehtoisten ym. tahojen esiintymiset ja erilaiset tapahtumat otetaan avosylin vastaan. Ilmapiiri kodissamme on avoin, iloinen ja lämmin. 

Mattilan palvelutalo on opiskelijoiden työssäoppimispaikka.

 

<<< takaisin